Ze blijven klassiek, de gedichten van M. Vasalis, die het grootste deel van haar leven in Roden woonde. Ook de dichteres zelf staat weer volop in de belangstelling. Afgelopen jaar verscheen haar briefwisseling met uitgever Geert van Oorschot. In de loop van dit jaar publiceert neerlandica Maaike Meijer haar langverwachte biografie. Half februari bracht de Groningse Stichting Beeldijn een documentaire over Vasalis uit. Filmmaker Lejo Siepe maakte voor Noorderbreedte ook een geschreven portret.

Op de middelbare school kwam ik voor het eerst in aanraking met de poëzie van M. Vasalis. Ik kon toen niet goed onder woorden brengen wat mij het meeste trof: haar toon, haar lichtvoetigheid of haar diepe wijsheid. Later kwam ik strofen van haar gedichten tegen in rouwadvertenties. ‘En niet het snijden doet zo’n pijn, maar het afgesneden zijn’. Trefzekere beelden met een ondertoon van melancholie en vergankelijkheid. Wie was deze dichteres?
Vasalis, pseudoniem van M. Droogleever Fortuyn-Leenmans (1909-1998), weigerde tijdens haar leven in de publiciteit te komen. Voor de buitenwereld bleef zij een raadsel en een mysterie. Toen ik als programmamaker van de NPS-radio haar in de jaren tachtig van de vorige eeuw benaderde voor een vraaggesprek, weigerde zij beleefd maar beslist en schreef …

Trefwoorden