Een jaar lang culturele hoofdstad van Europa zijn zet je als stad op de kaart. Dat ondervond Rotterdam in 2001. Moet een culturele hoofdstad altijd een hoofdstad zijn, of kan ook een regio naar die titel dingen? De Friezen vinden van wel. Zij willen in 2018 Culturele hoofdstad van Europa zijn. Ze investeren dapper 11 miljoen in hun kandidaatstelling. Nuchter, maar wel erg bescheiden in vergelijking met anderen.

Twee keer eerder leverde Nederland de Culturele Hoofdstad van Europa. Amsterdam was het in 1987, Rotterdam (samen met het Portugese Porto) in 2001. In 2018 zijn we weer aan de beurt. Dan mag opnieuw een Nederlandse stad – zij aan zij met een kandidaat uit Malta – zich een jaar lang als cultureel brandpunt van Europa profileren.

De belangstelling is opvallend groot. Naast voor de hand liggende kandidaten als Utrecht en Den Haag doet de regio van zich spreken. Maastricht, Almere, de combi Arnhem/Nijmegen en Brabantstad (Breda, Eindhoven, Helmond, Den Bosch, Tilburg en de provincie Brabant) hebben al te kennen gegeven een kandidatuur wel te zien zitten.

Misschien nog verrassender is de belangstelling uit het Noorden. Emmen overweegt zich aan te melden, Friesland doet dat zeker. Deadline …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden