Wie over de Groningerstraatweg van Hardegaryp naar Leeuwarden rijdt, moet na de verkeerslichten bij Tytsjerk even opletten. Links van de weg staat een oude, witte villa midden in een schitterende landschapstuin; aan de rechterhand valt een grote vijver op met midden daarin een hoge, ijzeren kelk. Dit is Groot Vijversburg, het negentiende-eeuwse landgoed, ook bekend als het Bos van Ypeij, dat binnenkort voor maar liefst 6,3 miljoen euro op de schop gaat.
Vijvers, brugjes, paden, een volière en een heel enge
tunnel – het vijftien hectare grote park is al honderd jaar een favoriet uitje voor de Leeuwarder burgerij. Binnenkort wordt het in oppervlakte verdubbeld en ingrijpend vernieuwd bovendien. De vervallen villa wordt gerestaureerd, er komt een nieuwe bezoekersruimte annex theehuis, de …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts 43,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden