Het land bij Slochteren en Schildwolde verandert binnen twee jaar in het Dannemeer, zeshonderd hectare groot. Noorderbreedte volgt de aanleg door de ogen van bewoners.

Hij woont achter een hoge coniferenhaag bij de brug over het Slochterdiep. Zijn huis is gebouwd op een terp, waar vroeger een molen en een gemaal stonden. Nu prijken er drie hoge zendmasten en vier grote antennes om het hok van Danica, de twee jaar oude herder die het spul bewaakt.
Toen Timon Kruijer (44) het huis kocht, in 1997, werd het aan alle kanten omgeven door boerenland. ‘Echt goeie grond was het niet hoor; voor aardappels is het te nat. Zolang ik hier woon, heeft er maïs gestaan.’ Hij zag het pand op internet en kocht het binnen tien minuten. ‘Een groot voordeel vind ik dat niemand last heeft van mijn hobby. Mensen zijn er niet gek op om een zendamateur als buur te krijgen.’
Tegenwoordig ziet hij vanuit de open keuken in het westen het nieuwe Skaldmeer liggen. Hier wordt de Eco…