Hoe bent u hier terechtgekomen?
‘We hadden een bedrijf in tentoonstelling- en interieurbouw in de Betuwe. Altijd stress. Daar kregen we genoeg van. Dus verkochten we ons bedrijf en trokken naar een huisje in Gees. Onbewoonbaar verklaard, ‘tig’ oude schuren eromheen. Maar met een enorme lap grond. Mijn man was meteen verliefd.’

En nu is het een paradijs…
‘Geen tuinarchitect, niks. Allemaal uit het brein van mijn man gekomen. De ronde vorm van ons zwembad was bepalend. Daar is hij is mee doorgegaan omdat onze beelden er zo mooi in uitkwamen. Er is hoogte-
verschil gekomen, gras, een bospad. Weidsheid versus beslotenheid.’

U was al bezig met kunst?
‘Niet als verzamelaar, maar we hadden wel een paar beelden. In 1992 haalde de Stichting Tuinkunst Drenthe ons over onze tuin open te stellen voor publiek. Meteen 900 bezoekers. We nodigden bevriende kunstenaars uit iets neer te zetten. Dat sloeg ook aan. En hare majesteit kwam op bezoek. Dus dachten mensen: dan zal het wel wat zijn.’

Uw beelden zijn gevarieerd in materiaal en stijl.
‘Mijn man en ik zoeken de kunst uit, figuratief, abstract en alles ertussen in. Mensen zeggen: je moet een thema nemen. Maar dat willen we niet. We komen vaak genoeg ergens waarvan we zeggen: nee, hier zit niks voor ons bij. Dat willen we hier voorkomen.’

Dat leidt jaarlijks tot zo’n
25 duizend bezoekers.
‘Als hobby liep het uit de hand. Onze zoon kwam erbij, een galerie, een paviljoen voor presentaties over de tuin en onze kunstenaars. We hebben eigenlijk weer een bedrijf. Maar het is ontzettend leuk. In ons gastenboek staan dingen als: ik hoop dat jullie 100 worden. Daar krijg ik tranen van in mijn ogen.’

En nu zet u de beeldentuin te koop: u vindt uzelf te oud worden en uw zoon wil wat anders gaan doen…
‘Een heel moeilijke beslissing. Het is toch een beetje ons kindje. We hopen op een opvolger die het in onze stijl voortzet. Ik ga ook zeker kijken. Ik ben er veel te nieuwsgierig voor om dat niet te doen.’

Dehullu Galerie en Beeldentuin, Schaapveensweg 16, Gees. Open: 9 mei t/m 26 sept. wo t/m zo 13-17 u.
Entree €6.
www.beeldeningees.nl