Fotograaf Tryntsje Nauta (1981) werd geboren in Beetgumermolen en groeide op in een vier dochters tellend boerengezin. Na de pabo in Leeuwarden studeerde ze aan Academie Minerva in Groningen en aan de Sint Joost Academie in Breda. Ze maakt portretten van mensen in een overgangsperiode: kinderen, haar vader, studenten op Terschelling.

‘Ik heb jarenlang vakantiewerk gedaan in de thuiszorg. Zo’n baantje geeft je toegang tot de levens van mensen, hun huizen, de verhalen die ze aan je kwijt willen. Met fotografie is dat ongeveer net zo. Mijn camera verschaft me toegang tot plaatsen waar ik anders nooit zou komen.
‘Toen ik als kind begon na te denken over wat ik wilde worden later, was het kunstenaarschap helemaal geen overweging voor me. Ik schilder al vanaf de middelbare school, maar ik zag mezelf terechtkomen in een sociaal beroep, wilde mensen helpen. Op de pabo kregen we een fotografiecursus aangeboden. We werden met een analoge spiegelreflexcamera met een zwart-witfilm erin op pad gestuurd en mochten in een donkere kamer onze eigen foto’s afdrukken. Ik vond dat geweldig. Vrij snel daarna heb ik mijn eerste camera g…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden