Slow food, slow care, slow change, slow gardening, slow management, slow urbanism, slow politics, slow sex, slow thinking – slow is in. Friesland besloot vorig jaar op deze trend in te spelen. ‘De Friese landschappen en stadjes en dorpjes nodigen niet alleen uit tot bezichtiging maar ook tot overpeinzing. Friesland heeft de bezinningstoerist veel te bieden.’ Op het provinciehuis in Leeuwarden gaan de gedachten vooral uit naar de slow region langs de Wadden.

De Waddenkusten in Groningen en Noord-Holland hebben hetzelfde potentieel. De drie provincies besloten daarom hun krachten te bundelen. Onder het motto Zin in het Wad willen zij in het ‘nog onontgonnen’ gebied van de Waddenkust een ‘compleet en samenhangend toeristisch en recreatief aanbod ontwikkelen’. Het Waddenfonds kreeg dit voorjaar het verzoek hieruit voortvloeiende activiteiten (mede) te subsidiëren.
Daartoe behoort het Bankjes- of stekjesproject. Als het Waddenfonds de hiervoor gevraagde twee ton ophoest, komen er tussen Den Helder en Delfzijl 28 door kunstenaars ontworpen rust- en zingevende ontmoetingsplekken. De artistieke vrijheid staat voorop. Wel moeten de ontwerpen in het landschap passen en het ‘verhaal’ van de gekozen locaties ‘vertellen’. De peinsplaatsen moeten voorts…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.