Teer, touw en taan. Het zijn begrippen die als geen ander horen bij de nostalgische verhalen over oude zeilschepen, de platbodems voorop. Opvallend daarbij: de nadruk die de vertellers leggen op de geur van deze vaartuigen. Beschrijvingen van het schippersleven van vroeger staan bol van verwijzingen naar de geur van koffie, jenever, bruine bonen en spek in de kajuiten, en naar de stank van turf, mest, modder en andere onwelriekende ladingen in de ruimen. Maar vooral herinneren ze aan de door tannine veroorzaakte taangeur van de katoenen zeilen en van de touwen en netten van sisal, kokos, manilla of hennep.

Teer, touw en taan. Het zijn begrippen die als geen ander horen bij de nostalgische verhalen over oude zeilschepen, de platbodems voorop. Opvallend daarbij: de nadruk die de vertellers leggen op de geur van deze vaartuigen. Beschrijvingen van het schippersleven van vroeger staan bol van verwijzingen naar de geur van koffie, jenever, bruine bonen en spek in de kajuiten, en naar de stank van turf, mest, modder en andere onwelriekende ladingen in de ruimen. Maar vooral herinneren ze aan de door tannine veroorzaakte taangeur van de katoenen zeilen en van de touwen en netten van sisal, kokos, manilla of hennep.
Friesland is de provincie waar teer, touw en taan nog het best en vaakst zijn te ruiken. De grootste bruine vloot van Nederland ligt in Harlingen. Op de zeventig traditionele schepen …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden