Ik fiets langs de Harlinger industriehaven en bedenk me opeens dat hier, diep onder zand en zeewater, nog percelen bouw- en grasland liggen die in de zeventiende eeuw eigendom waren van Saco van Idsinga, de penningmeester van de Friese Admiraliteit die zetelde in Harlingen. Hoe ik aan die kennis kom? Dankzij Hisgis!

Hisgis is zonder twijfel het beste wat de lokale en regionale historicus is overkomen sinds de uitvinding van de typemachine. Niet langer hoeft hij wekenlang te zoeken in archieven, tot op het bot gefrustreerd omdat hij het oude, handgeschreven Nederlands niet kan lezen. Voorbij is de tijd dat hij zich het hoofd moest breken over gebrekkige genealogieën. Kostbare vakantiedagen hoeft hij niet langer door te brengen in het gezelschap van stapels halfvergane notariële stukken. Want nu is er het Historisch Geografisch Informatiesysteem, een computerprogramma, toegankelijk via internet, dat in essentie tweehonderd jaar sociaal-geografische informatie over landbezit in Friesland ontsluit. Met de TomTom – ook een geografisch informatiesysteem – reis je door het heden, met Hisgis door het verle…

Trefwoorden