Amsterdam voert veel lijstjes aan. De stad is hoofdstad; er wonen de meeste inwoners; er liggen de meeste woonboten en het aantal cafés is onovertroffen. Minder bekend is dat Amsterdam met 17 duizend van deze stads- en wegbomen ook de iepenhoofdstad van Nederland is. Welke stad of gemeente zou hét iepencentrum van Noord-Nederland zijn?

Harde cijfers ontbreken maar tien tegen een dat Joure met de eer gaat strijken. Bij het Friese stadje verrijst Europa’s grootste iepentuin. Op 1 hectare braakland langs de A7 worden deze weken 120 iepen (40 soorten) geplant. De eerste boom ging op 23 maart (boomfeestdag) de grond in. Verantwoordelijk voor de aankoop van de bomen bij Joure is de Iepenwacht in Friesland. Deze organisatie zet zich samen met haar zusterclub in Groningen in voor het behoud en de herplant van iepen.
Het Waddenfonds kende beide iepenwachten dit jaar ruim 2,6 miljoen euro subsidie toe. Niet voor het park bij Joure, maar voor de aanplant van 7 duizend nieuwe iepen in de Waddengemeenten. Doel van de operatie is het eeuwenlang vertrouwde beeld van de iep in deze windstreken te laten herleven. Iepen zag je er vroeg…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden