De kunstwereld zal het beamen: over kunst en cultuur kun je niet genoeg discussiëren. Maar zoveel als nu, dat is de bedoeling nou ook weer niet. Niet eerder lag kunst subsidiëren zo onder vuur. Kunst en cultuur moeten leren de eigen broek op te houden, wat zich alvast vertaalt in ongemeen stevige bezuinigingen. Kaalslag dreigt, niet op de laatste plaats voor het culturele landschap in het Noorden.

Twee argumenten domineren het debat: voorstanders ervaren kunst en cultuur als bakens van beschaving (daar blijf je af), tegenstanders vragen zich af waarom zij (via belasting) zouden betalen voor iets wat hen volledig koud laat.

Dat kunst beschaaft, is nog altijd een politieke opvatting. Links vindt van wel. Dat ziet in kunst de sleutel tot persoonlijke groei en een beter begrip van de wereld. Kortom: tot een beter mens. Rechts is daar minder zeker van. Bij de associatie met ‘linkse hobby’ zit het venijn in de staart: kunst is vooral persoonlijk plezier. En persoonlijk plezier is geen zaak van de gemeenschap.

Aan objectiverend materiaal wordt gewerkt. Zo is de Groninger universiteit vergevorderd met Cultuur in de Spiegel, een lesprogramma cultuureducatie dat ook het belang van cultu…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden