Kunst in de openbare ruimte. Een boeiend thema ook in Drenthe, dat in en bij een zandwinningsplas bij Emmen een uniek land-artproject van Robert Smithson bezit, getiteld Broken Circle/Spiral Hill. Tot 28 november wijdt het CBK Emmen een tentoonstelling aan deze Amerikaanse kunstenaar, wiens veertig jaar oude kunstwerk nog altijd in goede staat verkeert.

In Borger realiseert de Stichting Chris Booth Landart Drenthe momenteel een groot land-artproject. Aan de rand van het Hunzedal wil de Nieuw-Zeelandse kunstenaar Chris Booth 25 duizend keien samenvoegen tot een kunstwerk. Marco Out, burgemeester van Borger-Odoorn en voorzitter van het comité van aanbeveling, zegt dat het ‘kan uitgroeien tot een nieuw icoon voor Drenthe, voor Nederland en voor kunst- en natuurliefhebbers all over the world.’ De kunstenaar zelf wil – zoals hij zegt – een verbinding tot stand brengen tussen het oeroude Drentse landschap en zijn bewoners van vroeger en nu. ‘Een werk waarin het rijke Drentse erfgoed weerklinkt met een universele, inspirerende boodschap.’
Of destijds veel discussie is geweest over het werk van Smithson weet ik niet, maar de plannen van Booth …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden