Het land bij Slochteren en Schildwolde ondergaat een metamorfose. Het Dannemeer (water, riet, moeras, veen) moet het hart van de Ecologische Hoofdstructuur van Groningen worden.

Zeventien jaar geleden toen we hier kwamen aanrijden, voelde het direct als thuiskomen’, vertelt Marisca Dalof, net als haar man een stadjer van geboorte. Hun woning aan de Slochtermeenteweg staat eenzaam in een open en leeg gebied. ‘Als het stormt zie je de buien aankomen, prachtig is dat. Met onweer zitten we vaak op de veranda, dan zie je het weerlicht zo de grond ingaan’, vertelt ze half augustus. Een week later is haar uitzicht verpest door een dijk.
Even verderop ligt Denemarken, een gehucht waar elf gezinnen wonen – zeer divers in sociaal opzicht. Met nieuwjaar drinken ze een borrel bij elkaar en vertellen ze opgetogen hoe mooi het was: ‘Je ziet hier aan alle kanten vuurwerk van de stad, Hoogezand en Delfzijl. Echt geweldig. Wij blijven altijd thuis met Oud en Nieuw.’
Vrienden b…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden