‘Boeren kunnen ook natuur maken’, claimt staatssecretaris Henk Bleker. Dat is zeer de vraag, stelt Noorderbreedte-redacteur Ineke Noordhoff in haar nieuwe boek.

De grootschalige ombouw van productieland naar “groen” is qua grootte te vergelijken met eerdere omvangrijke operaties zoals de droogmakerijen vijf eeuwen geleden en de ruilverkavelingen na de Tweede Wereldoorlog’, schrijft Ineke Noordhoff in het voorwoord van Natuurmakers. Heroverd landschap van Rottum tot Grensmaas. Voor dat boek, dat deze maand verschijnt, verdiepte de Noorderbreedte-redacteur zich in het fenomeen nieuwe natuur. ‘In ons drukke land hebben we het veel soorten wilde planten en dieren onmogelijk gemaakt om te overleven’, schrijft ze. ‘Een stukje daarvan zijn we nu aan het herstellen zodat mensen weer lepelaars kunnen spotten, de print van dassenpootjes vinden en piepkleine gansjes zien waggelen achter hun moeder aan.’
De reparatie begon in 1990 met het besluit om binnen…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.