‘Mijn dilemma is: hoe kun je er positief tegenaan blijven kijken als een groot deel van je budget verdwijnt?’ Namens alle provincies onderhandelde de Drentse gedeputeerde Rein Munniksma een jaar lang met staatssecretaris Henk Bleker over de explosieve paragraaf ‘natuur’. Maar de bezuinigingen leveren het Noorden ook iets op: groene manifesten.

Eindelijk kunnen we weer aan de slag’, verzucht Rein Munniksma, PvdA-gedeputeerde van Drenthe. Een jaar lang zijn alle initiatieven in het landelijk gebied geblokkeerd geweest door de taaie onderhandelingen van staatssecretaris Bleker en de provincies over het natuur- en landschapsbeleid. Als er op 20 september 2011 eindelijk een akkoord ligt, probeert Munniksma, die namens alle provincies met Bleker in de slag was, daar de positieve kant van te zien: ‘Beter een half ei dan een lege dop’, houdt hij de moed er een beetje in. ‘We kunnen nu in elk geval weer gaan investeren.’ Maar het plattelandsgroen – natuur- en landschapswaarden in agrarisch gebied ̶ zal verpieteren. Burgers en boeren zijn daarvan de dupe.
De bezuinigingsdrift van het kabinet-Rutte raakt de natuur hard. Van de 6…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden