Ik heb een grote voorliefde voor nomaden – neem de Inuit van Noord-Canada – maar ik ben zelf zo honkvast als het maar kan. Ik en mijn inboedel zijn tot dusver niet verder gekomen dan zo’n vijftien kilometer van mijn geboorteplaats Peize. Ook mijn nieuwe woonplaats Foxwolde bevindt zich binnen dat bereik.

Altijd in de buurt gebleven van het Leek-stermeer, op het grensgebied tussen het Drentse zand en de Groningse klei, met de bossen in de rug en het open land in het vizier. Vroeger, toen alles beter was, graasden hier de koeien en de schapen, en werd er in de zomer gehooid, gewerkt en genoten – inderdaad, alsof het nooit voorbij zou gaan. Maar goed, twintig jaar later staan de koeien op stal, zijn de schapen vertrokken en is het hooi voorgoed opgehaald. In plaats daarvan komt rond het Leekstermeer stukje bij beetje een heel nieuw land tevoorschijn, met een nieuwe naam: de Onlanden. Het gaat hier om de Herinrichting Peize, een project waarin verbetering van de landbouwstructuur hand in hand gaat met natuurontwikkeling en waterberging, en waar volgens het bejubelde win-winconcept iedereen …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden