p donderdag 26 januari presenteerde Stichting Op Toutenburg haar ambitieuze plannen voor de ontwikkeling van een cultuurthemapark van bovenregionale allure. De stichting is eigenaar van Park Groot Vijversburg, gelegen in Tytsjerk, ter hoogte van een klassieke villa met daar- tegenover, in de overtuin aan de noordkant van de N355, een roestbruine kelk, De Vaas van Rudi van de Wint. Groot Vijversburg zal natuur en kunst voortaan op uitgebreidere schaal met elkaar verweven: het park wordt twee keer zo groot (dertig hectare). Ook krijgt het een nieuw kunstpaviljoen. Voor de nieuwe opzet van het park – een miljoenenproject – waren ontwerpverzoeken op de Europese aanbestedingskalender gezet voor architecten, landschapsarchitecten en kunstenaars. Dit leverde een groot aanbod aan gegadigden op, van wie de inzendingen door drie adviescommissies zijn beoordeeld.

Voor de koppeling van de villa met een nieuw kunstpaviljoen is gekozen voor de Japanse architect Junya Ishigami (37), die samenwerkt met het Bureau MAKS voor architectuur en stedenbouw uit Rotterdam. Ischigami wordt gerekend tot de tien meest belovende jonge architecten in de wereld. Architectuur is voor hem een zoektocht naar de grenzen van lichtheid en witheid, waarin vorm en techniek elkaar versterken. In 2010 won hij de Gouden Leeuw op de architectuurbiënnale van Venetië. Zijn ontwerp voor Vijversburg is een ingetogen helder paviljoen van glas dat sierlijk meebuigt met de vijver naast de oude villa. Het interieur zal ook door de architect worden gereconstrueerd.

Verder zal Tobias Rehberger (45) het weiland (met ooievaarsnest) direct ten westen van het oude park gaan inrichten voor permanente kunstbeleving en tijdelijke exposities. Rehberger woont in Frankfurt en Berlijn. Hij behoort tot de meest succesvolle Duitse kunstenaars van deze tijd. Zijn werk is fantasierijk en vaak geestig. In 2009 werd hij onderscheiden met de Gouden Leeuw op de kunstbiënnale van Venetië.

Voor het meest westelijke weiland (het Vierkant) is gekozen voor een ontwerp van het landschapsarchitecten-collectief Lola uit Rotterdam, deltavormgroep uit Utrecht en Piet Oudolf (67), een internationaal bekende Nederlandse tuinarchitect. Hun ontwerp is een ster van hoogliggende paden, een soort catwalks, die tussen metershoge hagen liggen. De hagen, die eindigen in balkons boven een brede gracht, hebben veelvormige vensters waardoorheen je telkens vanuit een andere hoek het nieuwe landschap ziet.

De vooruitstrevende keuzes van het bestuur van Stichting Op Toutenburg betekenen een aanwinst voor het aanbod aan kunst en cultuur in de noordelijke provincies.