Dit hele jaar in Noorderbreedte aandacht voor landbouw in Noord-Nederland. Durven jonge agrariërs het bedrijf van hun ouders nog over te nemen in deze onzekere tijden? Twee portretten van boeren die volmondig ja zeggen op die vraag.

‘Een superplaatje’, roept boerin Annely Langereis uit Ten Boer enthousiast uit als ze door de nieuwe halfopen stal loopt. ‘Automobilisten die over de rijksweg rijden, zeggen vaak: wat leuk dat we koeien zien.’ Ze wijst op de auto’s die in de verte voorbij rijden. De halfopen stal voor de 180 koeien staat symbool voor de openheid die Annely en haar man Adrian met hun bedrijf willen uitstralen. ‘We hebben niks te verbergen en de koeien krijgen nu veel frisse lucht.’ De stal werd een halfjaar geleden gebouwd bij hun boerderij, die op tien minuten rijden van hartje Groningen ligt. Tijdens de open dag die ze toen organiseerden, brachten tweeduizend mensen een bezoek aan hun melkveebedrijf.
De runderen staan of liggen in diepstrooiselboxen, die zijn gevuld met droge mest. De voermengwagen str…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden