Weet u hoeveel plastic er het afgelopen jaar voor u is gemaakt? Het goede antwoord: 100 kilo. Dat is tenminste het gemiddelde per persoon in ontwikkelde landen van de 260 miljoen ton aan nieuw plastic die er wereldwijd jaarlijks bijkomt.

Een deel daarvan gaat zwerven en zorgt er onder meer voor dat de zeeën en oceanen veranderen in plastic soep. Soep die, zoals wetenschappers recent aantoonden, niet alleen ook op grotere dieptes zit dan gedacht, maar het ecosysteem ook daadwerkelijk beïnvloedt. Soms ten voordele: de oceaanschaatser legt zijn eieren op de alomtegenwoordige plastic schilfers en kan zich zo makkelijker voortplanten, schrijven biologen in het tijdschrift Biology Letters. Helaas veel vaker ten nadele. Zo heeft minstens 95 procent van de stormvogels plastic in de maag, volgens vogelexpert Andries van Franeker van de Universiteit van Wageningen.
De Sterke Yerke gaat dat probleem nu samen met de Waddenvereniging meer onder de aandacht brengen. De Waddenvereniging kennen we allemaal. Maar Sterke Yerke? Als opfrisser: zo heette het vlot van vier Friese jongens, dat in 1979 puur zeilend de Noord-Atlantische Oceaan overstak op weg naar Curaçao. De Friezen werden destijds ook al aangemoedigd door de Waddenvereniging om onderzoek te doen naar de vervuiling van de zee door met name de Rijn. Helaas kozen zij een eiland te ver. Het vlot Sterke Yerke 3 sloeg stuk op de kust van Bonaire en alle genomen monsters gingen verloren. Gelukkig overleefden alle vier bemanningsleden deze ramp wel.
Ouder en wijzer willen de Friezen nu met een nieuw vlot, Sterke Yerke 4, via Waddenzee, Noordzee, Engels Kanaal en de Azoren naar de Bahamas varen. Onder leiding van Imares zullen ze gedurende de gehele reis monsters verzamelden van het oppervlaktewater, die nodig zijn om nieuwe technieken te ontwikkelen om ooit deze plastic soep uit zee te verwijderen.
Het grote publiek bewustmaken van de plastic soep is de tweede pijler onder de tocht. Met name jongeren. Die mogen namelijk mee – als ze door de selectie heenkomen die op tv te volgen moet zijn. En als de plannen doorgaan is de tocht zelf 24 uur per dag live te volgen.
‘Vlottrekken van milieu’, kopte De Telegraaf al.

www.sterkeyerke.nl

Trefwoorden