Een deel daarvan gaat zwerven en zorgt er onder meer voor dat de zeeën en oceanen veranderen in plastic soep. Soep die, zoals wetenschappers recent aantoonden, niet alleen ook op grotere dieptes zit dan gedacht, maar het ecosysteem ook daadwerkelijk beïnvloedt. Soms ten voordele: de oceaanschaatser legt zijn eieren op de alomtegenwoordige plastic schilfers en kan zich zo makkelijker voortplanten, schrijven biologen in het tijdschrift Biology Letters. Helaas veel vaker ten nadele. Zo heeft minstens 95 procent van de stormvogels plastic in de maag, volgens vogelexpert Andries van Franeker van de Universiteit van Wageningen.
De Sterke Yerke gaat dat probleem nu samen met de Waddenvereniging meer onder de aandacht brengen. De Waddenvereniging kennen we allemaal. Maar Sterke Yerke? Als opfri…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts 43,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden