De economische crisis vraagt om onorthodoxe maatregelen. Tijdelijke invulling van leegstaande gebouwen en braakliggende terreinen maakt van de nood een vrolijke deugd, betoogt Tracy Metz.

Natuurlijk, de meeste gebouwen zijn van steen, of baksteen, of glas en staal. Maar gebouwen kunnen ook van paraplu’s zijn, of van met zand gevulde Turkentassen, of zelfs van het meest vergankelijke van alle materialen: zeepbellen. Ze bestaan – het Amsterdamse bureau DUS Architects heeft ze niet alleen bedacht, maar ook uitgevoerd. Of beter gezegd, ze hebben bestaan, want ze waren tijdelijk.

Tijdelijkheid: het is de nieuwe mantra van de architectuur en de stadsontwikkeling. Noodgedwongen, want de economische crisis heeft tal van bouwplannen stilgelegd. Kavels blijven voor onbekende tijd onbebouwd, ruim zeven miljard vierkante meter aan kantoren staat leeg. Volgens het Innovatienetwerk ligt ruim 35.000 hectare grond er ongebruikt bij, die overheden of projectontwikkelaars hadden aangekoc…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.