Het wad verstopt zijn eerdere werk altijd weer onder bergen zand. De zee spant samen met het tij dat de sporen meeneemt. Na het vergeten eiland Bosch heeft de Stichting Verdronken Geschiedenis een nieuwe drenkeling opgedoken: Monnikelangeoog.

De ontdekking van Monnikelangeoog begint met Yvonne Nijlunsing, houtrestaurateur in Den Andel. Na jaren huis en erf alleen bemand te hebben, besloot ze een uitwijkplaats te maken toen Ben in 2000 bij haar introk. Ze timmerde een dakkapel op de zolder boven haar werkplaats. We zitten er aan een tafel bij het raam. Buiten groene akkers zover je kunt kijken; het typische open Groninger landschap met aan de einder de deltahoge Waddendijk. ‘Je kunt hier zo ver kijken. Ik dacht: Wat zouden de mensen hier vroeger gezien hebben? Daar begon de verbazing: niemand kon het haar zeggen. Ze ging op onderzoek uit. ‘In de bibliotheek las ik over het voormalig eilandje Bosch, dat hier precies boven had gelegen.’ Roeli Broekhuis, directeur van het Museumhuis in Groningen, stimuleerde het duo verder te zo…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.