Onrust in het atelier. Claudy Jongstra maakt zich op voor een reis naar Venetië, waar ze deelneemt aan de Architectuurbiënnale. Het Amerikaanse architectenduo Tod Williams en Billie Tsien vroeg dertig geestverwanten een krat te vullen met ‘iets wat hen raakt als mens’. Jongstra is één van hen. Ze koos voor 10.000 meter goudkleurige wol, opgerold in 650 bolletjes ter grootte van een golfbal.
Trots laat Jongstra er eentje zien. Diep goudgeel schittert in het licht. Gekleurd met de schil van een ui, zegt ze. Adoring Rumpelstiltskin heeft ze het werk genoemd, Gek op Repelsteeltje. Een woordgrapje – d’or is goud – en het sprookje vindt ze prachtig. ‘Dat letterlijk veranderen van stro in goud, dat doe ik natuurlijk ook.’
Binnen heerst de opwinding over Venetië, buiten de rust van Spannum. Ka…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts € 45 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.