Wat houdt het Noorden bezig? Noorderbreedte legt in deze nieuwe rubriek de heikele kwesties op tafel. Voor- en tegenstanders schuiven aan voor een pittig tweegesprek.

Het Noorden barst van de energie. Niet voor niets profileert de regio zich als de energievallei van Nederland. Van alle aardgas gewonnen op land komt 97 procent hier uit de bodem. De stichting Energy Valley borduurt sinds 2003 voort op deze potentie. En met succes. Volgens de energiemonitor 2012 is in Groningen, Friesland, Drenthe en de Kop van Noord-Holland 6,2 miljard geïnvesteerd in de sector. Terwijl nog voor 19,8 miljard euro aan plannen op de plank ligt.
Er werken 22.500 noorderlingen (vooral Friezen en Groningers) in de energie. De werkgelegenheid in de branche steeg tussen 2000 en 2010 met 17,6 procent. Landelijk was dit 8,5 procent. Het aantal bedrijven groeide met 83 procent, tegen landelijk 60.
Voor dit eerste tweegesprek zitten Gerrit van Werven en Siegbert van der Velde te…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.