Op natuurbegraafplaats Hillig Meer bij Eext zijn de grafrechten eeuwig en worden graven nooit geruimd. Een reportage over ‘groen begraven’.

Het is een grijze, sombere winterdag als Dolf van der Weij, eigenaar van Landgoed Heidehof bij Eext, de provinciale weg tussen Rolde en Gieten oversteekt en de natuurbegraafplaats Hillig Meer opwandelt. Een warme jas is geen overbodige luxe. Mist hangt tussen de bomen. Hond Denne rent om hem heen. ‘De enige hond die hier los mag lopen’, zegt Van der Weij. Links naast het zandpad ligt een veldkei. ‘Een voorbeeldsteen’, legt Dolf van der Weij uit. ‘Op de begraafplaats, die ik trouwens liever een gedenkplaats noem, mogen alleen dit soort stenen op een graf worden gelegd. Het zijn stenen die hier van oudsher thuishoren. In plaats van zo’n veldkei neer te leggen kan ook een boom worden geplant. Andere mogelijkheden zijn er niet, al kan helemaal niets zichtbaars natuurlijk ook. Dan verdwijn …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.