Schrijver Jaap Krol is gefascineerd door wederopbouwarchitectuur. In op het oog onbeduidende bouwwerken ziet hij dragers van geschiedenis en herinneringen.

Schrijver Jaap Krol is gefascineerd door wederopbouwarchitectuur. In op het oog onbeduidende bouwwerken ziet hij dragers van geschiedenis en herinneringen.

Natuurbad De Wispel in Tijnje was eigenlijk maar een plas, door de naburige vaart van vers water voorzien, tot het begin jaren zestig een echt zwembad werd. Dat wil zeggen: er kwam een betonnen bak, die anno 2013 nog altijd puntgaaf is. Een pomp haalt het water inmiddels van drieduizend meter diepte naar boven, waarna het maar afwachten blijft hoe warm het wordt. Is dat dus niet erg koud? Ach, een ondergrens van zestien graden Celsius moet kunnen. Zit er wel chloor in? Welnee, het beste middel tegen algen en eendenpoep is de tinca tinca, een karperachtige, in zuiver Fries de mûdhûn genoemd.

Generaties kinderen hebben in deze bak de…