In de natuur weten vogels bijna blindelings de fijnste plekken te vinden. Je kunt ze erheen leiden; lui met verstand van zaken en graafmachines richten ‘nieuwe natuur’ in, met riet en natte velden, en binnen een paar maanden, een jaartje, is het er een vrolijk gekwetter van soorten, van alle kanten aangevlogen. Het eet, broedt en bloeit. Zo is het ook gegaan met het Biologisch Centrum in Haren. De universiteit ging eruit, het immense gebouw, 32 duizend vierkante meter beton, glas en staal, kwam leeg te staan. Twee jaar later is het een broedplaats van bijna tweehonderd kunstenaars en andere vrije vogels. Ze wonen en werken er, delen keukens, sanitair en ideeën, richten kamers en ateliers in. Er is nieuw leven in de achtergelaten labs.

In de natuur weten vogels bijna blindelings de fijnste plekken te vinden. Je kunt ze erheen leiden; lui met verstand van zaken en graafmachines richten ‘nieuwe natuur’ in, met riet en natte velden, en binnen een paar maanden, een jaartje, is het er een vrolijk gekwetter van soorten, van alle kanten aangevlogen. Het eet, broedt en bloeit.
Zo is het ook gegaan met het Biologisch Centrum in Haren. De universiteit ging eruit, het immense gebouw, 32 duizend vierkante meter beton, glas en staal, kwam leeg te staan. Twee jaar later is het een broedplaats van bijna tweehonderd kunstenaars en andere vrije vogels. Ze wonen en werken er, delen keukens, sanitair en ideeën, richten kamers en ateliers in. Er is nieuw leven in de achtergelaten labs.

Eekhoorntjes
In 1992 trok Roberto Gutierrez (44)…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.