De melkquota worden afgeschaft. Vanaf 2015 mogen Europese boeren zo veel melk produceren als ze zelf willen. Maar de zuivelhandel is sterk internationaal en de groei van melkveehouderijen wordt ook door andere wetgeving gereguleerd. Hoe reëel is de angst voor monsterbedrijven en megastallen in Noord-Nederland?

De melkquota worden afgeschaft. Vanaf 2015 mogen Europese boeren zo veel melk produceren als ze zelf willen. Maar de zuivelhandel is sterk internationaal en de groei van melkveehouderijen wordt ook door andere wetgeving gereguleerd. Hoe reëel is de angst voor monsterbedrijven en megastallen in Noord-Nederland?

De zuivelsector is tevreden. Na dertig jaar quotering wordt de melkmarkt vanaf april 2015 opengebroken. De verwachting is dat in 2020 de Nederlandse melkproductie met tien tot twintig procent zal zijn gegroeid. Om daarop in te spelen investeert de zuivelsector de komende tijd 700 miljoen euro in de bouw van nieuwe faciliteiten en fabrieken in onder meer Heerenveen en Assen. Goed nieuws voor bouwbedrijven, die niet bepaald omkomen in het werk.
Maar naast de economische boost is er…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.