Je zal maar jaarlijks 8000km moeten afleggen. Van het West-Afrikaanse Mauritanië naar Nederland en weer terug. Lepelaars, de ranke witte vogels met de karakteristieke snavel, doen dat. In het noorden van ons land vinden ze ideale broedgebieden. Zoals de Kroon’s polders op Vlieland, een natuurgebied dat een bezoek meer dan waard is. Behalve lepelaars vind je er een keur aan andere watervogels.

Je zal maar jaarlijks 8000km moeten afleggen. Van het West-Afrikaanse Mauritanië naar Nederland en weer terug. Lepelaars, de ranke witte vogels met de karakteristieke snavel, doen dat. In het noorden van ons land vinden ze ideale broedgebieden. Zoals de Kroon’s polders op Vlieland, een natuurgebied dat een bezoek meer dan waard is. Behalve lepelaars vind je er een keur aan andere watervogels.

Lepelaars
Ongeveer 250 paren telt de kolonie lepelaars, zegt boswachter Pieter Schaper. Een aantal dat al jaren stabiel is. Al sinds 1981 nestelen Lepelaars in de Oude Huizenvallei, een duinvallei op enige afstand van de Kroon’s polders. In het afgelopen voorjaar is een deel van de kolonie verhuisd naar de Kroon’s polders. Het werd de vogels te druk in de vallei. Wellicht had dat te maken met de v…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.