‘Dodenakkers’ zijn vaak prettige plekken. Bovendien bevatten ze een schat aan historische informatie. Maar voor gemeenten wordt dit erfgoed steeds meer een financiële last. Om begraafplaatsen duurzaam te maken moet je ze beter inrichten, digitaal ontsluiten en samenwerken met vrijwilligers, zegt Bart Ramakers.

‘Dodenakkers’ zijn vaak prettige plekken. Bovendien bevatten ze een schat aan historische informatie. Maar voor gemeenten wordt dit erfgoed steeds meer een financiële last. Om begraafplaatsen duurzaam te maken moet je ze beter inrichten, digitaal ontsluiten en samenwerken met vrijwilligers, zegt Bart Ramakers.

– Dit is een artikel uit het themanummer De wetenschapper bij de kapper. Meer lezen? Kijk hier voor een overzicht. Of bestel het nummer hier – 

We begraven minder, we cremeren meer. Cremeren is schoner, praktischer, goedkoper. Je krijgt de restanten netjes in een pot, met een deksel erop. Je hebt geen gedoe met een kist, een steen, grafrechten en onderhoud. Je kunt de betreurde meenemen naar waar je maar wilt of hem uitstrooien, waarn…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.