Elke regio kent haar eigen plekken met volksverhalen. In onze driedelige serie ‘Het volksverhaal’ zoeken wij mooie verhalen op uit het Noorden en onderzoeken wij of er een kern van waarheid in de verhalen schuilt. Vandaag ‘de hoefijzers van Huninga’ in Beerta.

Het volksverhaal

In Beerta staat een mozaïekbankje dat het verhaal vertelt van Sebo Huninga uit de zeventiende eeuw. De oude boerderij de Huninga Heerd en de kerk in Beerta zijn hiermee verbonden. Over Sebo Huninga gaat het volgende verhaal:

De stad Groningen wilde de macht hebben over heel ‘t Oldambt. Dit ging niet makkelijk want Sebo Huninga die daar op een burcht in Beerta woonde, accepteerde dit niet. Zo kwam er oorlog tussen de stad en Huninga. Het lukte de soldaten van de stad echter nooit om Huninga’s burcht in te…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.