De eerste verpakkingsvrije winkel van Nederland opende 4 mei haar deuren in Groningen. Initiatiefnemers van Opgeweckt Noord zijn Dorothea Piek en Tonny Straatman. Piek: ‘Ik hoop dat mensen hierdoor inzien dat het echt waardeloos is dat alles in plastic verpakt is.’

Langs kratten vol met groenten, zakken met noten en buizen gevuld met muesli, pasta en koffie lopen we naar het cafeetje achterin. ‘Ik kom eraan hoor’, zegt eigenaresse Dorothea Piek die op een stoel staat en teksten op de muur schrijft. We vragen thee en krijgen een kop heet water en een theezeefje. ‘De thee moet je even uit de winkel halen’, zegt de serveerster. We lopen met haar mee naar een kast vol met potten losse thee. In ons zeefje scheppen we wat maté green thee en hiermee lopen we weer terug naar onze dampende kopp…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.