In Oranjewoud vindt in het laatste weekend van mei de vierde editie van het Oranjewoud Festival plaats. Verschillende musici spelen dan in de tuinen, landhuizen en het museum. Zes vragen aan initiatiefnemer en pianist Yoram Ish-Hurwitz.

1. Waar komt het initiatief voor het festival vandaan?

‘Van mij. Ik woon zelf in Oranjewoud en vind het een hele inspirerende plek. Het lag voor mij voor de hand. De plek heeft wel iets museaals. Het is vroeger een landgoed geweest. Ik wilde iets organiseren wat nu van waarde is. Iets wat leeft en het landschap doet ontwaken. Ik vergelijk het zelf wel eens met dat het parklandschap Doornroosje is die door de muziek wordt wakker gekust. Ik wilde dit bos extra betekenis geven.’

2. Heeft u een doel met dit festival?

‘Ja, verschillende. Muziek laten horen die voor veel mensen waarde kan hebben. Mensen dat laten ontdekken door een bijzondere manier van presenteren. Door het te verbinden met natuur ervaar je de muziek op een hele andere manier. Een aantal concerten zijn met de natuur verbonden. Je hebt bijvoorbeeld de Ecokathedraal, een kunstwerk van Louis le Roy. Hij heeft ooit een stuk weiland gekocht en is hier gewoon begonnen met bouwen. Tegelijk liet hij de natuur zijn gang gaan en is het uitgegroeid tot een unieke tuin. Tijdens het festival spelen hier dertig koperblazers en wandelt het publiek erdoorheen. Dit is een hele andere ervaring dan in een concertzaal. Je hoort de muziek telkens van een andere kant waardoor er meer interactie is. Met deze nieuwe manier van presenteren kun je meer mensen raken. Het is ook minder stijf, de vogels fluiten gewoon op de achtergrond.’

3. Waarom past de locatie zo goed bij het festival?

‘Muziek past in een hele mooie omgeving. Specifiek in Oranjewoud omdat de natuur hier verschillende verschijningsvormen kent. Je hebt hier delen die heel erg gecultiveerd zijn, maar ook minder verfijnde elementen. Daardoor heb je hier heel verschillende natuurlijke ervaringen. Het gebied heeft een eigen karakter.’

4. Draagt de omgeving bij aan de belevenis van muziek?

‘Absoluut. Opera Spanga met The Electric Flute bijvoorbeeld speelt op een parkeerterreintje aan de rand van het bos waar normaal mensen hun auto parkeren om te gaan wandelen. Nu is er een opera. De omgeving wordt het natuurlijke decor. Het festival is ook in het zwembad, hier kun je natte en droge kaartjes voor kopen. Een andere bijzondere locatie is de Oranjerie met een tuinachtige picknicksfeer.’

5. Waar komt de liefde voor muziek vandaan?’

‘Toen ik een jaar of vijf, zes was ontdekte ik een piano bij de buren. Zo is het gekomen.’

6. Wat zijn uw favorieten?

‘Ik heb niet echt een favoriet. Ik heb het programma zelf samengesteld en vind alles mooi. Het zijn hele verschillende optredens die allemaal bijzonder zijn. Als ik er toch een moet noemen, zou ik Opera Spanga zeggen.’

Het Oranjewoud Festival vindt plaats van donderdag 28 tot en met zondag 31 mei. Kijk voor het programma en informatie op www.oranjewoudfestival.nl

Het Prinsenwijkconcert, foto Theo Kwant

Het Prinsenwijkconcert, foto Theo Kwant