'De Drentsche Aa is niet uniek.' Hoogleraar ecologie Ab Grootjans kijkt een tikje uitdagend de zaal in, benieuwd hoe zijn verbale bommetje ontploft in een gezelschap van mensen die allemaal van de Aa houden. Welkom bij het congres 'Het experiment van de Drentsche Aa' in Zeegse.

‘De Drentsche Aa is niet uniek.’ Hoogleraar ecologie Ab Grootjans kijkt een tikje uitdagend de zaal in, benieuwd hoe zijn verbale bommetje ontploft in een gezelschap van mensen die allemaal van de Aa houden. Welkom bij het congres ‘Het experiment van de Drentsche Aa’ in Zeegse.

Het publiek lacht om Grootjans’ uitspraak en luistert vervolgens geïnteresseerd naar zijn verhalen over andere ‘unieke’ beekdalen in Europa. Groter en woester vaak dan het beekdal van de Aa; in Polen en in de voormalige DDR. Maar, zegt Grootjans, de drie mannen die in 1965 het Gedachtenplan van de Drentsche Aa bedachten, die zijn wél uniek. ‘Harry de Vroome, Freek Modderkolk en Edgar Stapelveld, dat zijn mijn helden.’ Zij stelden met dit plan, dat uiteindelijk tot het prachtige beek- en esdorpenlandschap zou lei…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.