Is er toekomst voor monumenten in de periferie? Die vraag staat centraal bij het symposium Van Dorpshuis tot Kanjerklooster, op vrijdag 30 oktober in Klooster Ter Apel.

Is er toekomst voor monumenten in de periferie? Die vraag staat centraal bij het symposium Van Dorpshuis tot Kanjerklooster, op vrijdag 30 oktober in Klooster Ter Apel.

Klooster Ter Apel is een van de weinig overgebleven plattelandskloosters van Noordwest-Europa. Niet voor niets een UNESCO Top 100 monument. Gelegen vlakbij de Duitse grens en ver van de stad Groningen, is Ter Apel volgens sommigen een uithoek. Toch trekt het Klooster na het Groninger Museum de meeste museumbezoekers van de provincie Groningen, zo’n 30.000 tot 35.000 per jaar. Helaas is dat aantal niet voldoende om alle kosten voor behoud en beheer te kunnen financieren. Hoogste tijd dus om goed na te denken of er wel een toekomst voor dit onvervangbare monument is. En dat in de context van alle monumenten in krimpgebied…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.