Op een koude herfstdag in november staan we langs de provinciale weg vlakbij Uithuizen. Henk Langeveld van de Iepenwacht Groningen, Ivon Benus van Landschapsbeheer Groningen en ikzelf. We zijn op iepentour, die voert ons langs plekken in de provincie waar nieuwe iepen zijn aangeplant. De iepziekte is onder controle en daarom worden in Friesland en Groningen 7.000 herplant.

Op een koude herfstdag in november staan we langs de provinciale weg vlakbij Uithuizen. Henk Langeveld van de Iepenwacht Groningen, Ivon Benus van Landschapsbeheer Groningen en ikzelf. We zijn op iepentour, die voert ons langs plekken in de provincie waar nieuwe iepen zijn aangeplant. De iepziekte is onder controle en daarom worden in Friesland en Groningen 7.000 herplant.

Terwijl we uit de auto stappen en naar een van de iepen toelopen die kortgeleden is aangeplant, legt Langeveld uit dat het terugbrengen van de iep in het landschap als beeldbepalend element het doel is van de herplant. Door effectieve bestrijding van de iepziekte en het kweken van resistente iepensoorten, is de iepziekte de laatste jaren sterk ingedamd. De jaarlijkse uitval is op dit moment ongeveer een half procent,…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.