We zijn in de westerse wereld geobsedeerd door perfectie. We zijn op zoek naar de perfecte baan en we willen het perfecte lichaam. Het liefst wonen we in een mooi, groot huis met het duurste interieur. De Japanse schoonheidsleer daarentegen gaat uit van bescheidenheid en de waardering van imperfectie en eenvoud. Deze filosofie wordt geduid met een term waar wij in Nederland geen directe vertaling voor hebben: wabi-sabi. Op het gebied van wonen zien we in Nederland een vergelijkbare trend opkomen; de Tiny House movement, hierbij gaat het om dematerialisatie en simpel, bescheiden wonen. Kunnen wij westerlingen – en onze obsessie met het perfecte – niet iets leren van deze wabi-sabi filosofie?

Wabi-sabi is een Japanse filosofie die het vergankelijke, het verweerde en het imperfect…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.