De Waddenzee is van iedereen - maar ook van niemand. Wie zorgt er voor het Werelderfgoed?

De Waddenzee is een gekoesterd natuurgebied. Hoe bestuur je een zeegebied waar diverse rijksdiensten, provincies, gemeenten, Nationale Parken en terreinbeheerders de baas zijn over een stukje?

Op een droomwolk verschijnt een waddencommissaris met mandaat en een eigen budget. Een soort minister die, naar analogie van de Deltacommissaris, bescherming van de wadden paart aan gedoseerd gebruik. En omdat de gordijnen toch dicht zijn, dijt het gebied dat onder zijn wakend oog valt uit waardoor hij niet alleen de Waddenzee maar ook de eilanden en de kustgebieden onder zijn hoede heeft. Maar dromen zijn voor de nacht. Hieronder drie manieren om het waddenbestuur bij daglicht scherper richting te geven.

Van Vollenhoven: Nationaal Park waddenregio

Pieter van Vollenhoven pleit ervoor de succesv…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.