Ruloff Manuputty werd geboren op de Molukse Kei-eilanden, waar zijn vader predikant was. In 1948 kwam hij naar Nederland en volgde een opleiding aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs in Amsterdam, de huidige Rietveldacademie. In de jaren vijftig kreeg Manuputty een baan als tekenaar-ontwerper bij de Noord-Nederlandse Cliché Fabriek in Groningen, om vervolgens te gaan werken bij Drukkerij Havé, een dikwijls terugkerend onderwerp in zijn kunst. Van 1964 tot zijn pensioen in 1987 was hij als docent en directeur verbonden aan de kunstacademie Vredeman de Vries in Leeuwarden. In zijn werk werd Manuputty enerzijds geïnspireerd door Joan Miró, Paul Klee en de Cobrabeweging. Anderzijds werd hij beïnvloed door de traditionele batik- en decoratieve kunst van zijn vaderland. In het Groninger museum wordt tijdens de expositie de documentaire over Ruloff Manuputty “Ervaringen van een witte vogel“ (Stichting Beeldlijn 1989) vertoond.

Manuputty- Tjap-Gomè.

Ruloff Manuputty Tjap Gomè (De Chinese Drakendans) 1961, gemengde techniek op paneel, 122 x 182,5 cm Particuliere collectie. Foto: John Stoel

Manuputty Maskerade Ruloff Manuputty Maskerade 1961, gouache, 48,8 x 60,2 cm Groninger Museum Foto: Marten de Leeuw

Ruloff Manuputty Maskerade, 1961, gouache, 48,8 x 60,2 cm, Groninger Museum. Foto: Marten de Leeuw