Het Groninger Museum exposeert vanaf 4 november tot en met 9 april 2017 het werk van Ruloff Manuputty (1926-2002).

Ruloff Manuputty werd geboren op de Molukse Kei-eilanden, waar zijn vader predikant was. In 1948 kwam hij naar Nederland en volgde een opleiding aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs in Amsterdam, de huidige Rietveldacademie. In de jaren vijftig kreeg Manuputty een baan als tekenaar-ontwerper bij de Noord-Nederlandse Cliché Fabriek in Groningen, om vervolgens te gaan werken bij Drukkerij Havé, een dikwijls terugkerend onderwerp in zijn kunst. Van 1964 tot zijn pensioen in 1987 was hij als docent en directeur verbonden aan de kunstacademie Vredeman de Vries in Leeuwarden. In zijn werk werd Manuputty enerzijds geïnspireerd door Joan Miró, Paul Klee en de Cobrabeweging. Anderzijds werd hij beïnvloed door de traditionele batik- en decoratieve kunst van zijn vaderland. In het Gron…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.