Heb ik een Waddenidentiteit? Of misschien is een betere vraag: wil ik er eentje hebben? In Husum, in Noord-Duitsland, vond een driedaags wetenschappelijk symposium plaats over de vraag of de drie Waddenregio's in Nederland, Duitsland en Denemarken elkaar kunnen versterken in het ontwikkelen van een gemeenschappelijk verhaal en misschien wel een gemeenschappelijke identiteit.

We moeten leren op een totaal nieuwe manier naar ons Waddengebied te kijken. Pas dan kunnen we het gebied als eenheid ervaren, waarderen en beschermen, zo bleek op de eerste dag van ‘Waddenland Outstanding’, georganiseerd door de Nederlandse Waddenacademie, het Nordfriisk Instituut en de Fiskeri- og Søfartsmuseet uit Esbjerg.

Er zullen grenzen geslecht moeten worden, zo werd al snel duidelijk. De taalgrens is daarvan nog wel de makkelijkste, zo bleek tijdens de lezingen die in het Engels gehouden werden en de gesprekken in de pauze. Blijkbaar is taal niet het belangrijkste als het gaat om de vorming van een identiteit. Geen Noord-, Oost- of Westfries stond op z’n taalstrepen.
Lastiger zijn de geografische grenzen. ‘Nederlanders kennen het Duitse en Deense Waddengebied helemaal niet, te…