Vers van de pers: de eerste Noorderbreedte van dit jaar. Met een bijzondere bijdrage van Frank Westerman. Wij kregen van hem het titelverhaal uit zijn nieuwe bundel In het land van de ja-knikkers cadeau. Lees hieronder wat er allemaal nog meer in NB#1 staat. Wilt u het nummer kopen? Dat kan hier. Abonnee worden? Fijn! Dat kan hier.

Vers van de pers: de eerste Noorderbreedte van dit jaar. Met een bijzondere bijdrage van Frank Westerman. Wij kregen van hem het titelverhaal uit zijn nieuwe bundel In het land van de ja-knikkers cadeau. Lees hieronder wat er allemaal nog meer in NB#1 staat. Wilt u het nummer kopen? Dat kan hier. Abonnee worden? Fijn! Dat kan hier.

 

In de nieuwe Noorderbreedte:

 • Knetterharde kritiek van stadsbouwmeester Jeroen de Willigen op de architectuur van zijn stad Groningen.
 • Interview met Frank Westerman over zijn nieuwe bundel In het land van de ja-knikkers + het hele titelverhaal cadeau.
 • In de nieuwe rubriek Vlak Land portretteren Nina van den Broek en Harry Cock boeren in De Marne. In deze eerste aflevering Jakob en Mia Slob van Nijenklooster bij Kloosterburen.
 • ‘Eigen wild eerst’. Freya en Dorine op bezoek bij de Wilde Slager in Groningen. Mét recept en prachtige foto’s van Marieke Kijk in de Vegte. Dit artikel kun je hier lezen.
 • Architectuurcriticus Peter Michiel Schaap is kritisch over het nieuwe popcentrum/ROC neushoorn in Leeuwarden. ‘De pop is uit het podium gehaald.’
 • Blija Buitendijks, het kleinste waterschap van Nederland. Binne Reitsma en Tjalling de Jong zorgen dat ‘de boel een beetje netjes blijft’. Bert Nijmeijer en Reyer Boxem doen verslag.
 • Een prikkelende column over gentrification van ons nieuwe columnistenduo Marinke Steenhuis en Paul Meurs.
 • In Anderland kijkt Wilfred Alblas door de ogen van een heivlinder naar de kaart van Noord-Nederland
 • Het dilemma van de kleine gasvelden. Winning lijkt weer lucratief te worden, maar de bewoners zijn tegen.
 • Hans Renes, hoogleraar historische geografie, pleit ervoor om het Waddengebied niet te beschouwen als een natuurgebied, maar als een cultuurlandschap. Dat zou het beheer een stuk eenvoudiger maken, zo legt hij uit in een interview.
 • Chris Bakker is hoofd natuurkwaliteit van It Fryske Gea. In Wie maakt Noord-Nederland vertelt hij over wat en wie hem inspireert. ‘Natuur lijkt kwetsbaar omdat je soms flinke inspanningen moet plegen om haar te behouden, maar als je de juiste omstandigheden terug weet te brengen is het alsof je de jackpot hebt gewonnen.’
 • Wim Boetze en Peter de Kan keren terug in Loppersum. De nieuwe supermarkt daar blijkt de loop op andere winkels eruit te halen.
 • Verder: struikelstenen in Groningen, fotodetectives speuren naar werk van Tonnis Post, Tesla, 100 jaar De Stijl in Drachten, een wandeling van Het Groninger Landschap en Breien in keramiek in Keramisch Museum Goedewaagen.
 • In de Boekenrubriek: Somebody will know someday, herinneringen aan Cuby & the Blizzards / Drentse Dagvlinders / Kroniek van het Noordlaarderbos / Palet van Groningen.

De nieuwe Noorderbreedte is te koop via de webwinkel. Wilt u 5 keer per jaar mooie reportages en interessante interviews over Noord-Nederland lezen en zien? Neem dan voor slechts 37,50 een abonnement. Dat kan hier.