Merel Melief is filosoof en journalist. Ze vraagt zich in deze column af waarom media het klimaatprobleem zo weinig invoelbaar brengen. Een lesje journalistiek voor Pauw?

Ik maak me vaak zorgen. Over een deadline, mijn kat die niet genoeg lijkt te eten, de buurvrouw die met kerst gevallen is, een lekkage op zolder, familie die ziek is of kwaaltjes die ik niet kan verklaren. Van sommige zorgen krijg ik buikpijn en kan ik niet slapen, andere leg ik makkelijker naast me neer. Maar altijd doet het iets met me, het eist mijn aandacht op en ik moet er iets mee.

Dan zijn er de grotere problemen, wereldse problemen. Die dienen zich niet elke dag bij me aan en de aandacht daarvoor moet steeds opnieuw aangewakkerd worden. Omdat dat niet vanzelf gaat is er een belangrijke rol voor de media weggelegd, zij hebben de taak ons wakker te houden.

De aflevering van Pauw van vrijdag 21 april is een schoolvoorbeeld van hoe het niet moet.  Chirurg-oncoloog Bas Groot Koerka…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.