Na de bevingen van de aarde volgt als we niet uitkijken een evenzo vernietigende ‘verbeteroperatie’. Zo raakt Groningen niet alleen zijn veiligheid maar ook zijn eigen identiteit kwijt. Dat laten we toch niet gebeuren?

Onze #typischgronings-kaart reist door de provincie. Na Loppersum en Woldendorp staat de kaart nu in Ten Boer in de hal van het gemeentehuis. Kom erheen en vertel wat voor jou typisch Gronings is. En volg @typischgronings op twitter of kijk op de website van Noorderbreedte naar de inbreng van anderen. Laat horen en zien welke plek je aan het hart gaat, welke bouwdetails zorgen dat je je thuis voelt in Groningen.

In Woldendorp hebben de bewoners in navolging van Loppersum antwoord gegeven op de vraag die Noorderbreedte deze zomer bij hen bracht: ‘Wat is nou typisch Gronings?’

Dat is de nuchterheid van de mensen, poffert en dat zijn de grote graanschuren. ‘Mensen vinden het leuk om na te denken over waarom ze hier graag wonen,’ vertelt Tiny Dallinga. In de Steunstee van Woldendorp is het in de vakantieperiode rustig. Maar de mensen die langs zijn gekomen afgelopen weken, keken vragend naar de grote kaart van de provincie Groningen die er door Noorderbreedte was achter gelaten. Toen Tiny en de andere vrijwilligers uitlegden wat de bedoeling was, gingen ze daar op een hele positieve manier mee bezig. ‘De vraag zet je aan het denken. We zijn de laatste tijd veel bezig met negatieve dingen. Daarom is het fijn is om nu eens na te denken over de vraag: Waarom vind je het hier leuk?’ Tiny ziet dat het energie losmaakt onder de inwoners.

Weerbarstigheid, zware klei. Probeer het maar! Meldt een van de Woldendorpers op zijn label voor hij die vastprikte op de kaart. Voor een siertuin, achter een moestuin prijst een ander de fleurige invulling van de ruimte in zijn eigen dorp – en de buurdorpen. Ook de rode bakstenen worden frequent genoemd en geroemd, net als het warme knusse dorpscentrum. En dan zijn er nog de Groninger maren die door de hele provincie heen liggen en je een heel andere kijk op de wereld bieden ‘want ze hebben zulke hoge taluds’.  Het land, het water, de dorpen en zelfs de Eemshaven bevalt een van de Woldendorpers. Daar is recent het vogelgebied Hoeksmeer bij gekomen. En weet je wat ook Gronings is? De mug. Want in de rest van Nederland heet het dier ‘vlieg’, zo meldt een Woldendorper.

De kaart raakt al aardig gevuld met wat voor Groningers nou typisch Gronings is. Daarmee geven de bewoners een antwoord aan Goffe Jensma, hoogleraar Groninger taal en cultuur, die in het tijdschrift Noorderbreedte een oproep aan Groningers deed om te formuleren wat zij vinden dat Groningen tot Groningen maakt. De eigenheid van de streek kun je niet van bovenaf opleggen, vindt hij. Noorderbreedte is met diverse partners op deze trein gesprongen. U kunt ons via onze site laten weten wat u ‘Typisch Gronings’ vindt. Bovendien komen we in de maanden augustus en september naar u toe om uw verhaal op te halen!

De foto waarop Libau toont hoe de versterkingsoperatie ten koste kan gaan van het eigen karakter.

Wij komen naar u toe!

Sanne Meijer (van het blog www.sannemeijeronderweg.nl) trapte op 28 juli af bij het dorpshuis in Loppersum en schreef blogs over de heimwee van de horizon en de beeldbepalende torens. In Loppersum vertelde ze RTV Noord  wat voor haar typisch Gronings is. Merel Melief van Noorderbreedte lichtte in de studio toe wat Typisch Groningen beoogt. Daarna reed de caravan van Groninger Dorpen (www.groningerdorpen.nl, de#GDsleurhut) naar Woldendorp om in gesprek te gaan met dorpelingen. Bij de sleurhut stond natuurlijk ook de kaart van Typisch Gronings. De kaart belandde daarna in de steunstee – en nu dus in Ten Boer. Kom erheen en vertel wat voor jou typisch Gronings is. En volg @typischgronings op twitter of kijk op de website van Noorderbreedte naar de inbreng van anderen. Laat horen en zien welke plek je aan het hart gaat, welke bouwdetails zorgen dat je je thuis voelt in Groningen. Wij brengen dat geluid weer verder.

In de maanden augustus en september koppelt Noorderbreedte ruimtelijke professionals aan bewoners, om samen een wandeling te maken en zo een beeld te krijgen over wat Groningen beslist niet kwijt mag raken in deze grote make-over. Wil je meedoen? Mail dan naar ineke@noorderbreedte.nl.

Op 28 juli trapten we af met Sanne Meijer en de GD sleurhut. Sanne schreef over Heimwee naar de Horizon  en  Torens van Thuis.

Op 1 augustus waren we in Loppersum bij de maandelijkse dorpsmaaltijd. Op 4 augustus kwamen we aan in Woldendorp.

Kom in actie!

Libau (adviesorganisatie voor ruimtelijke kwaliteit en cultureel erfgoed) heeft adembenemend in beeld gebracht wat we kwijt kunnen raken als de versterking in het aardbevingsgebied voorbij gaat aan het hart van Groningen. Deel deze foto zoveel mogelijk en roep mensen op om mee te doen aan #typischgronings. Op de site van Noorderbreedte vindt u een formulier om foto’s en verhalen in te sturen van wat voor u typisch Gronings is.

Noorderbreedte en onze partners in deze actie bundelen uw input en kloppen daarmee aan bij bouwers en bestuurders. Deze actie wordt mede gedragen door Studio MARCHA!,  Platform GRAS (schudden architecten en ruimtelijke professionals wakker), Groninger Dorpen, Sanne Meijer Onderweg en Libau.

U leest de verhalen over onze zoektocht naar #typischgronings op www.noorderbreedte.nl, en via twitter @tijdschriftNB en facebook @noorderbreedtetijdschrift onder #typischgronings