De 817e Zuidlaardermarkt was ook dit jaar, met 1754 paarden en 22 ezels en duizenden mensen, een geslaagd evenement. Marktmeester Jaap Mellema heeft zich de afgelopen jaren ingezet voor veiligheid en welzijn voor mens en dier op de markt en dat is te merken aan - onder andere - de ligging en ruimte van de paardenmarkt.

Op maandagavond rond een uur of acht parkeren de eerste auto’s van feestgangers, marktkooplui en paardenhandelaren al rondom de straten van het centrum (op grasvelden en parkeerhaventjes) van het anders zo rustige Zuidlaren. Het is al een paar dagen feest in het Drentse dorp met een kermis, vuurwerk, straattheater en een hardloopwedstrijd. Voordat de traditionele Zuidlaardermarkt begint is het eerst nog tijd voor een andere traditie: de ‘Nacht van Zuidlaren’ dat jaarlijks veel mensen uit de omliggende dorpen trekt.

Gehinnik

Wanneer de nacht op zijn einde loopt en de ochtend begint staan de 400 warenmarktkramen alvast klaar om gevuld te worden met koopwaar en kun je in de verte de paarden horen hinniken. Er verzamelt zich een groep vroege vogels op het plein naast de kermis die zich ve…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.