Uit de kraan stroomt schoon water. Nog wel. Landbouw en industrie leggen een grote hypotheek op de toekomst.

De helft van de Nederlandse drinkwaterbronnen is kwetsbaar. Mest, giflozingen, bestrijdings- en geneesmiddelen bedreigen het drinkwater van de volgende eeuw. Het leed is er nu al: tientallen waterwinputten zijn gesloten vanwege te hoge gehaltes meststoffen als nitraat en sulfaat. De boer doet zijn best met mest. In een paar uren tijd injecteert hij duizenden liters in de bodem om de gewassen beter te laten groeien. Heel langzaam sijpelen de meststoffen ook in het grondwater door, steeds dieper en dieper. Het duurt decennia voor schadelijke stoffen als nitraat in de diepste grondlagen zijn door – gedrongen.
Inmiddels heeft bijna de helft van de tweehonderd drinkwaterputten in het land meer sporen van vervuiling dan is toegestaan. Chemische fabrieken lozen op de norm, maar dat betekent we…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.