Vorige week waren insecten voor even voorpaginanieuws. Onderzoek uit Duitsland liet zien dat er sprake was van een afname van 75%. Kees Boele roept in zijn column op tot actie: 'Het is vijf voor twaalf.'

Wie weet het nog? Begin jaren zeventig, de autoruiten van een Vauxhall Viva dicht geplamuurd met onderweg aangereden insectenlijfjes. Argusvlinders vlogen nog in het stroomdal van de Drentsche Aa en zeldzame bijensoorten werden op onze Waddeneilanden genoteerd. Tegenwoordig is het zoeken naar een speld in een hooiberg voor een Veenbesblauwtje of een Nachtpauwoog.

En toen kwam 18 oktober 2017. Een dramatisch artikel verschijnt in het wetenschappelijke tijdschrift PloS One. Tussen 1989 en 2016 werden meer dan 75 % minder insecten gevangen in 68 Duitse natuurgebieden dan in de jaren daar voor. Voor even werden insecten voorpagina nieuws. Landelijke dagbladen brachten het met grote koppen, nieuwslezers konden een traan bijna niet bedwingen. Nederland stond even stil, dag bijen, dag bloemen…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.