Nils Koster maakt kaas op Vlieland. Echt lekkere kaas. Zijn ingrediënten zijn bijzonder - hij gebruikt onder meer zeewier - maar bovendien is de plaats waar hij de kaas laat rijpen uitzonderlijk: een bunker.

Overheerlijk is ook de blauwe kaas uit de bunker op Vlieland. Nils Koster serveert de blauwe aan de deelnemers van de excursie bij wijze van experiment. Er is maar een conclusie mogelijk: het experiment is geslaagd.

Met twaalf gasten zijn we eerst afgedaald door een luik dat aan een duikboottoegang doet denken. We komen in koele bewaarruimtes. De muren zijn volgehangen met planken. Daarop het goud van Nils: kazen. Dagelijks worden ze gekeerd en afgenomen.

In WO II zaten hier soldaten. Ze schuilden voor de vijand, en misschien liepen ze wacht of ontcijferden ze codes. Je kunt je er van alles bij voorstellen. Gedurende enkele decennia daarna kregen de bunkers in het Vuurboetsduin, de hoogste duin van het eiland, een nieuwe functie. Er kwam drinkwater in zodat er druk op het leiding…