Dark Sky Park Lauwersoog, een wandeling in het donker vanuit het activiteitencentrum De Bosschuur, vlakbij de N361.

Zaterdagavond, oktober, een uur of negen. Het is donker in het Nationaal Park Lauwersmeer. Het is net opgehouden met regenen. We wandelen in een lint over een smal, nat pad achter boswachter Jaap Kloosterhuis aan. Het pad licht minimaal op op de donkere bodem, tussen de zwarte struiken en bomen van het bos rondom. Alles druipt en drupt. Boven, tussen de zwarte takken door, zien we het bovenaardse duister, wolken, stukjes sterrenhemel.

We zijn net vertrokken uit Activiteitencentrum De Bosschuur, even van de N361 naar Lauwersoog af. In het publieksgebouw van Staatsbosbeheer – gezellig met zitjes, hoekjes en opgezette vogels – vertelde Kloosterhuis over het belang van het donker, en de schade van loos licht. Over lichtvervuiling. Die komt door ons, wij zijn tot het licht geneigd. We kn…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.