Versterk met voetbal het grensoverschrijdende noaberschap in het Noorden nog meer. Dat opperde Sieger Dijkstra, Nederlands ereconsul voor Duitsland, onlangs. De in Nederland wonende taalentertainer Reinhard Wolff kijkt in de toekomst.

Het oorspronkelijke Nederlandse plan was om het grensoverschrijdend jeugdvoetbaltoernooi in de Eems Dollard Regio zaterdagochtend vroeg te beginnen, en voor het donker weer de grens over te rijden naar huis. Met een strak speelschema dus. Aan de Duitse kant zagen ze dat echter niet zo zitten. Wenn schon, dann schon – ‘Als we het doen, laten we het dan ook goed doen! Jullie spelers, trainers en voetbalvaders zijn allemaal herzlich willkommen om een nachtje over te blijven en van onze Gastfreundschaft zu genießen.’

Jawel, het was in het begin wat onwennig voor de jongelui in hun gastgezinnen: de voeten onder de tafel bij dezelfde jongens van wie zij die middag nog met 2-1 hadden verloren. Die strafschop had trouwens nergens op geslagen. Die Hans Dieter, die had zich zomaar laten vallen, …