Bijensterfte houdt niet op bij de grens. Duitsers en Nederlanders proberen daarom samen de ramp te keren die niet alleen voor de beestjes maar ook voor onszelf dreigt. Maar hoe helpt een hommelsymfonie daarbij?

Op De Kruidhof ‘bloeit het heel aardig’, zegt lector bijengezondheid Arjen Strijkstra. De botanische tuin in Buitenpost is voor bijen een snoep warenhuis van 3,5 hectare. Maar buiten Buitenpost beginnen de eeuwig groene velden van de intensieve landbouw, waar alles wat niet aan het eindproduct bijdraagt is geëlimineerd. Geen bij heeft er iets te zoeken, geen insect, geen insectenetende vogel. Wij eten ervan, maar het land is zo dood als een pier.

Een ecosysteem is een complex geheel waarin alles met alles te maken heeft, zegt Jan Willem Zwart, directeur van De Kruidhof. De natuur is een door evolutie afgestelde, cyclische productielijn. Haal je er één onderdeel uit, dan hapert de hele machine.

De bij is een symbool, hét symbool, van bestuiving. Van een beest dat, door gewoon te doen w…