Het dierenwelzijn voorop zetten en toch een succesvol bedrijf zijn Waddenvarkens laat ze zien dat het kan. Het boerengezin voelt geen druk om meer te produceren dan goed is voor de varkens. De dieren leven langer en individuele dieren krijgen de aandacht die ze nodig hebben. Het vlees is smaakvoller en stijgt in waarde. Dat zorgt voor een impuls om vlees meer als een luxeproduct te gaan zien, er zuiniger mee om te gaan.

Wat doe je als je dochter je vraagt waar dat stuk vlees op haar bord eigenlijk vandaan komt en vraagt hoe zo’n dier geleefd heeft? Petra en Edwin Spa kochten naar aanleiding van die vraag in 2011 zelf een paar Bonte Bentheimers om ze na een jaar naar de slacht te brengen. Nu hebben ze een goedlopende varkensboerderij met bijna honderd varkens in Uithuizermeeden.

Wroeten

Het is erg drassig dit jaar, maar de varkens hebben het er prima naar hun zin op de boerderij van Waddenvarkens. Met hun snuit in de modder kunnen wroeten is erg belangrijk, vertelt Petra, zo stellen de dieren zichzelf gerust. Tijdens een zoektocht naar hoe varkens eigenlijk leven bezocht ze verschillende boerderijen, ze schrok. Zelfs bij de biologische boer hebben varkens alleen een mogelijkheid om naar buiten te gaan…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.